قراردادهای فرانشیز ( فرانچایز )

اشتراک گذاری

کپی!

https://radmanedalat.net/%d9%82%d8%b1%d8%a7%d8%b1%d8%af%d8%a7%d8%af%d9%87%d8%a7%db%8c-%d9%81%d8%b1%d8%a7%d9%86%d8%b4%db%8c%d8%b2-%d9%81%d8%b1%d8%a7%d9%86%da%86%d8%a7%db%8c%d8%b2/

قرارداهای فرانشیز قراردادی است که به موجب آن اعطا کننده ، امتیاز نام تجاری ، علامت تجاری و دانش فنی و مجموعه ای از کالاها یا خدمات که تولید آنها به روش های معین و مشخص انجام می شود را در اختیار گیرنده امتیاز قرار می دهد و به کارگیری این عناصر با استفاده از روشهای فنی و تجاری معین که از پیش تجربه شده صورت می گیرد و بررسی پیوسته آن با دانش اعطا کننده و زیر نظر او انجام می شود . قراردادهای فرانشیز علیرغم تفاوتهای اساسی که با قرارداد لیسانس دارد شباهتهایی نیز به لیسانس دارد .

ماهیت و ویژگی قراردادهای فرانشیز ( فرانچایز )

قراردادهای فرانشیز باید در بردارنده مفاد زیر باشد تا عنوان فرانشیز بر آن صدق نماید :

  1. در قراردادهای فرانشیز گیرنده امتیاز می تواند در طی مدت مشخصی به یک کار یا فعالیت معین تحت یک نام مشخص یا فعالیتی که در انحصار اعطا کننده است بپردازد.
  2. اعطاء کننده تسلط و نظارت مستمر در طی مدت فرانشیز بر اعمال گیرنده امتیاز  که موضوع فرانشیز است دارد .
  3. اعطائ کننده ملزم است که گیرنده امتیاز را به همه ی امور که برای انجام موضوع فرانشیز لازم است مجهز نماید و در این مورد به او کمک نماید به ویژه در اموری مانند آموزش و تامین کالا
  4. گیرنده امتیاز موظف است در طول زمان قرارداد فرانشیز دستمزد  و مبالغ لازم را که در نتیجه ی فروش بدست می آید را به اعطائ کننده  بپردازد .

با توجه به مفاد فوق می توان قراردادهای فرانشیز یا فرانچایز را چنین تعریف کرد : فرانشیز یک سیستم قراردادی برای فعالیت مشترک میان دو شخص مستقل است که در طی آن یک طرف ( امتیاز دهنده )در مقابل پرداخت ( پول و غیر آن ) و تحت شرایط معین حق ساخت وفروش محصول و همچنین حق استفاده از علامت تجاری یا نام تجاری را به طرف دیگر یعنی امتیاز گیرنده اعطا می کند و بعلاوه اینکه امتیاز دهنده خدمات فنی و کمک فنی و دانش فنی در اختیار طرف دیگر می نهد و شیوه های تجاری خود را به امتیاز گیرنده می آموزد .

اهم ویژگیهای قراردادهای فرانشیز را میتوان چنین برشمرد :

  1. شخصی بودن قرارداد فرانشیز : یکی از جنبه های فرانشیز ،  اهمیت شخصیت و هویت طرفین قرارداد می باشد یعنی برای هر یک از طرفین قرارداد شخصیت و هویت طرف مقابل مهم بوده و می تواند از انگیزه های انعقاد قرارداد باشد .
  2. استقلال طرفین : استقلال طرفین به عنوان یکی از اصول مسلم در قراردادهای فرانشیز است . دو طرف در عین اینکه رابطه قراردادی دارند به عنوان دو شخص مستقل عمل می نمایند . به موجب این ویژگی رابطه استخدامی یا کارگری و کارفرمایی را بین فرانشیز دهنده و فرانشیز گیرنده منتفی می نماید .
  3. نظارت : با انعقاد قرارداد فرانشیز ، فرانشیز گیرنده ارد شبکه ایجاد شده توسط فرانشیز دهنده می شود که با موفقیت در حال انجام است و به صورت یک سیستم واحد عمل می کنند و در واقع می توانگفت هدف از فرانشیز تکرار تجارتی موفقیت آمیز است و با توجه به هدف فرانشیز دهنده که توسعه تجارت و یافتن فرصتهای جدید و در نهایت افزایش درآمد است نظارت امری لازم و ضروری است که فرانشیز دهنده بررسی نماید. آیا فرانشیز گیرنده تجارت فرانشیز دهنده را مطابق با اصول و راهنمایی های وی و آنچه که باید برای حفظ شکل و شهرت تجارت انجام می دهد .بنابراین نظارت مستمر حق فرانشیز دهنده است که به منظور حفظ استاندارها انجام می شود .

در  همین راستا ماده 44 قانون ثبت اختراعات ، طرح ها یصنعتی و علایم تجاری با درک اهمیت نظارت مقرر داشته است. (( قرارداد اجازه بهره برداری از ثبت یا اظهارنامه ثبت علامت باید به طور موثر کنترل و اجازه دهنده بر کیفیت و مرغوبیت کالا و ارایه خدمات توسط استفاده کننده را در بر داشته باشد . در غیر این صورت یا در صورتی که کنترل به طور موثر انجام نگیرد، قرارداد اجازه بهره برداری فاقد اعتبار خواهد بود .))

  1. همکاری :فرانشیز از جمله قراردادهایی است که اجرای آن و حصول موفقیت در گرو همکاری از سوی طرفین قرارداد فرانشیز است . حسن اجرای قرارداد و نیل به اهداف تجاری در فرانشیز مستلزم همکاریطرفینی است و طرفین مجبور به همکاری هستند این اجبار از روح و جوهر فرانشیز ناشی می شود و جدای از اجبار قانونی و قراردادی است و کوتاهی هریک از طرفین قرارداد در همکاری متقابل در رسیدن به نتیجه خلل وارد می کند .

مفاد  قراردادهای فرانشیز 

  1. اعطاء کننده امتیاز
  2. گیرنده امتیاز
  3. مدت قرارداد
  4. بسته فرانشیز
  5. تعهدات اعطا کننده فرانشیز
  6. تعهدات گیرنده امتیاز
  7. منطقه جغرافیایی و حوزه فعالیت
  8. شرایط پایان قرارداد

انواع قراردادهای فرانشیز

قراردادهای فرانشیز را بر اساس ماهیت تجارت فرانشیز می توان به انواع زیر دسته بندی کردد :

  • فرانشیز خدمات

ارائه خدمات تحت علامت یا نام تجاری فرانشیز دهنده و به صورت شبکه ای که با نظارت فرانشیز دهنده و با روش و شکل واحد همراه می باشد .در واقع فرانشیز گیرنده خدماتی را که فرانشیز دهنده برای اریه نیاز دارد را طبق قرارداد و با علامت تجاری وی به مشتریان ارایه می دهد .از این نوع فرانشیز بیشتر برای بخشهای اقتصادی خدماتی مانند هتل داری و رستوران مثل رستورانهای زنجیره ای استفاده می شود .

  • فرانشیز تولید

در این فرانشیز یک شخص یا تولید کننده که میتواند شرکت یا فرد باشد به شخص حقیقی یا حقوقی دیگر حق تولید محصولات خود را که تحت نام و علامت تجاری خاصی تولید می کند واگذار می کند . از این نوع قراردادهای فرانشیز معمولا در بخش تولید پوشاک ، لوازم آرایشی و بهداشتی و صنایع غذایی استفاده می شود .

  • فرانشیز توزیع

قراردادهای فرانشیز توزیع برای توزیع کالاهای مختلف تحت علامت تجاری معین که باید مبتنی بر استاندارهای فرانشیز دهنده باشد تا نام و علامت او آسیب نبیند . کالاهای توزیعی ممکن است توسط فرانشیز دهنده ساخته یا سفارش داده شود. آنچه مهم است این است که کالاها با نام و علامت تجاری فرانشیز دهنده شناخته شده اند . در این روش همه توزیع کنندگان از روش و شیوه واحد در نحوه توزیع و فعالیت ، اعم از علایم و دکوراسیون و استانداردها می کنند و فرانشیز دهنده به آنها نظارت می کند .

  • فرانشیز صنعتی

فرانشیز صنعتی تلفیقی از فرانشیز تولید و فرانشیز توزیع است مشتمل بر پروانه های حق اختراع ، دانش فنی و علایم تجاری هستند برای تولید و ساخت محصولات صنعتی بکار می رود .در این مدل از فرانشیز گیرنده کالا را مطابق با استانداردها ها و شیوه های فرانشیز دهنده تولید و تحت علامت تجاری او به فروش می رساند .

فرانشیز به عنوان یک شیوه توسعه تجارت و افزایش حوزه و حجم فعالیت و در نهایت سود است که در قالب یک قرارداد صورت می گیرد . صاحبان صنایع و تجار امروزه با توجه نقاط قوت قرارداد فرانشیز از این نوع قرارداد برای توسعه فعالت خود و سودآوری ، بیشتر استفاده می کنند .

وبلاگ آموزشی

توقیف ملک فاقد سابقه ثبتی
11 دقیقه

توقیف ملک فاقد سابقه ثبتی

توقیف ملک فاقد سابقه ثبتی یا پلاک ثبتی به عنوان مال محکوم علیه وقتی جایز است که محکوم علیه در آن تصرف مالکانه داشته باشد یا محکوم علیه به موجب حکم نهایی مرجع قضایی مالک شناخته شده باشد.در موردی که حکم بر مالکیت محکوم علیه صادر شده ولی به مرحله نهایی نرسیده باشد، توقیف مال […]
دعوای ابطال سند مالکیت معارض
12 دقیقه

دعوای ابطال سند مالکیت معارض

دعوای ابطال سند مالکیت معارض وقتی مطرح می شود که در خصوص یک ملک دو سند معارض توسط اداره ثبت صادر شود . در برخی از مواقع ، به دلیل عدم دقت و اشتباهاتی که توسط اداره ثبت در صدور اسناد صورت می‌گیرد، همزمان نسبت به یک ملک (کلاً یا جزئاً) یا حدود یا حقوق […]
خلع ید از ملک مشاعی
6 دقیقه

خلع ید از ملک مشاعی

خلع ید از ملک مشاعی زمانی مطرح می شود که چند شخص مالک یک ملک باشند و اگر یکی از آن‌ها بدون اجازه دیگران، آن ملک را تصرف کند ، سایر مالکین ( شرکا )می‌توانند با طرح دعوی خلع ید ، او را مجبور به تخلیه ملک کنند. منظور از ملک مشاعی ، ملکی است […]
اعتراض به رای کمیسیون رسیدگی به درخواست صدور پروانه چاه
9 دقیقه

اعتراض به رای کمیسیون رسیدگی به درخواست صدور پروانه چاه

اعتراض به رای کمیسیون رسیدگی به صدور پروانه چاه در وهله اول قابل اعتراض در کمیسیون رسیدگی به امور آبهای زیرزمینی است و در فرض رد اعتراض در مرجع اعلامی ، به موجب بند 2 ماده 10 قانون دیوان عدالت اداری امکان اعتراض به رای کمیسیون رسیدگی به امور آب های زیر زمینی در دیوان […]
کمیسیون رسیدگی به امور آب های زیر زمینی و نحوه اعتراض به رای آن
15 دقیقه

کمیسیون رسیدگی به امور آب های زیر زمینی و نحوه اعتراض به رای آن

کمیسیون رسیدگی به امور آب های زیر زمینی ، برابر بند 5 ماده واحده قانون تعیین تکلیف چاههای آب فاقد پروانه بهره برداری مصوب 1389 به اختلافات ناشی از قانون فوق و قانون توزیع عادلانه آب ، در خصوص شکایت اشخاص علیه دولت مبادرت به صدور رای می‌ نماید. و به عنوان مرجع تجدیدنظرخواهی از […]
دعوای تایید ابطال معامله به دلیل در رهن بودن مال
15 دقیقه

دعوای تایید ابطال معامله به دلیل در رهن بودن مال

دعوای تایید ابطال معامله به دلیل در رهن بودن مال موضوع قرارداد که غالبا در فرض فروش ملک در رهن مطرح می شود. که اشتباها با عنوان دعوای تایید بطلان معامله به جهت در رهن بودن از آن یاد می شود.علی رغم اختلاف نظرات حقوقی سابق، با توجه به رای وحدت رویه شماره 832 مورخ […]

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

امتیاز شما

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.