همکاری و مشارکت در راه اندازی یک کسب و کار موفق قبل از هر چیز نیازمند تنظیم یک قرارداد کامل و جامع می باشد . نحوه تنظیم قرارداد مطابق قواعد کلی حقوق مدنی و نیز مقررات خاص مشارکت مدنی می توان روابط بین طرفین قرارداد را با در نظر داشتن ماده 10 قانون مدنی و یا حتی عقد صلح مشخص نمود . تنظیم قرارداد های مشارکت و همکاری بر مبنای ماده 10 قانون مدنی با توجه به اینکه ماده مزبور ، اشخاص را در انعقاد قرارداد آزاد گذاشته و مقرر می دارد : قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد نمودهاند در صورتی که مخالف صریح قانون نباشد نافذ است بسیار رایج است .
معمولا در این نوع از قراردادها آورده طرفین قرارداد مشارکت می تواند سرمایه، تجهیزات، محل انجام عملیات، نیروی کار و یا مجوزهای قانونی باشد. در قراردادی که در زیر به عنوان نمونه آورده ایم ، فردی که یک باغ با قابلیت برگزاری مجالس را دارد به عنوان سرمایه اولیه برای راه اندازی یک کسب و کار با یک شخص خبره و آگاه به مسائل فنی آن حوزه یعنی برگذاری مجالس جشن و اداره تالار عروسی برای راه اندازی این کسب و کار اقدام به انعقاد و تنظیم قرارداد مشارکت مدنی البته بر مبنای ماده 10 قانون مدنی نموده است .
نمونه قرارداد مشارکت و همکاری
این قرارداد به موجب ماده 10 قانونی مدنی در 10 ماده بین طرفین منعقد گردید و طرفین قرارداد نسبت به مفاد و مندرجات آن ملتزم هستند .
ماده 1- طرفین قرارداد
این قرارداد دو طرف دارد که از این پس طرف اول و طرف دوم نامیده می شوند .
طرف اول : آقایان …………… فرزند……………. به شماره ملی ………….. صادره از………. به آدرس…….
طرف دوم : آقایان …………… فرزند……………. به شماره ملی ………….. صادره از………. به آدرس…….
ماده 2- سرمایه طرفین / آورده طرفین
الف: آورده طرف اول عبارت است یک باغ با سازه به مشخصات … به آدرس ……….. با تجهیزات………که به صورت امانت به طرف دوم قرارداد سپرده شده است.
ب: آورده طرف دوم عبارت است فعالیت و کار ، بازاریابی و اداره مجموعه باغ تالار در حوزه برگزاری مراسم جشن و پذیرایی
تبصره : طرف دوم به موجب عقد خارج لازم متعهد گردید مبلغ ……………….. به صورت بلاعوض در قبال تحویل باغ به طرف اول پرداخت نماید .
ماده 3- موضوع قرارداد
موضوع قرارداد عبارت است از مشارکت طرفین جهت تجهیز ، راه اندازی و اداره باغ تالار و عقد قرارداد با ثالث در جهت برگزاری مراسم و پذیرایی از مجالس در باغ تالار می باشد.
ماده 4- مکان اجرای قرارداد
مکان اجرای قرارداد واقع است در استان تهران ………………………….. است.
ماده 5- مدت قرارداد:
عبارت است از تاریخ ……… تا ………. که در صورت رضایت طرفین قابل تمدید است.
ماده 6- میزان سود طرفین قرارداد
میزان سود طرفین قرارداد از درآمد حاصل از فعالیت باغ تالار بالمناصفه به صورت 50 % طرف اول و 50% طرف دوم می باشد .
طرفین ملتزم شدند یک حساب بانکی مشترک برای واریز درآمدهای باغ تالار افتتاح نمایند . تمام درآمدهای حاصل از از باغ تالار در حساب مذکور واریز خواهد شد .
تسویه و پرداخت سود حاصل از فعالیت به صورت ماهیانه تسویه خواهد شد .
ماده 7- تعهدات طرفین قرارداد
الف – تعهدات طرف اول قرارداد
- تحویل و تسلیم باغ به طرف دوم قرارداد جهت تجهیز و فعالیت موضوع قرارداد
- کمک و همکاری نسبت به اداره مجموعه باغ تالار
ب) تعهدات طرف دوم قرارداد
- پرداخت مبلغ ……………… به صورت بلاعوض به طرف اول قرارداد. نحوه پرداخت مبلغ به به شرح ذیل ………………………. می باشد .
- تجهیز باغ تالار به نحوی که آماده برای فعالیت مورد نظر باشد و همچین مورد تایید طرف اول باشد .
- طرف دوم قرارداد حق واگذاری موضوع قرارداد را به غیر ندارد . در صورتی که طرف اول موضوع قرارداد را به غیر واگذار کند چه به صورت قراردادی و چه به صورت عملی طرف اول قرارداد حق فسخ قرارداد را خواهد داشت .
- طرف دوم قرارداد باید در تمام اقدامات مانند تجهیز و مدیریت و اجاره دادن تالار برای جشن و پذیرایی موافقت طرف اول را جلب نماید . هرگونه اقدام که بدون موافقت طرف اول باشد علاوه بر اینکه مسئولیت حقوقی آن به عهده طرف دوم بوده و تعهدی بر عهده طرف اول نیست و طرف اول میتواند در صورت تکرار این عمل قرارداد را فسخ نماید .
- طرف اول متعهد است در پایان ماه نسبت به تسویه و پرداخت سود حاصل از فعالیت ( اجاره دادن باغ تالار برای مراسم ) اقدام نماید .
ماده 8- ضمانت اجرای قرارداد
- در صورت عدم انجام هر یک از تعهدات مندرج در بند ب ماده 7 ( تعهدات طرف دوم ) طرف اول حق فسخ قرارداد را خواهد داشت .
- در صورت عدم انجام تعهدات مندرج در ماده 7 از سوی طرف اول ، طرف دوم حق فسخ قرارداد را خواهد داشت .
ماده ۹- سایر شرایط این قرارداد
الف: کلیه تجهیزات تا اتمام قرارداد مشارکت به نحو امانت در اختیار طرف دوم بوده و ایشان متعهد به محافظت از آن می باشند و در پایان مدت قرارداد باید صحیح و سالم آن را مسترد نمایند و از ایشان تحویل گرفته خواهد شد.
ماده 10 . حل اختلاف
- در صورت بروز هرگونه اختلافی اعم از تفسیر یا اجرای مفاد قرارداد ، بین طرفین قرارداد حل و فصل اختلافات از طریق داوری انجام خواهد .
- آقای / خانم …….. به عنوان داور مرضی الطرفین انتخاب گردید .
نکته : پیشنهاد می شود در قرارداد شرط داوری نیاورید . دقت داشته باشید در صورتی که در قرارداد شرط داوری گنجانده شده باشد طرفین قرارداد در صورت اختلاف حق مراجعه به محاکم و دادگستری را نخواهند داشت . بنابراین در درج شرط داوری بسیار دقت کنید و سعی کنید داور از اشخاص متخصص و حقوقی باشد . در غیر این صورت با مشکلات عدیده ای برخورد خواهید کرد .